Reconstruïm la geometria d'elements i infraestructures mitjançant escàner làser 3D

Escàner de llum estructurada / projectada

La tecnologia d'escaneig de llum projectada / estructurada és la tecnologia d'escaneig més ràpid disponible i ha seguit creixent en popularitat. S'usa sovint com una alternativa a l'escaneig làser 3D, a causa de la possibilitat dels làsers a ser afectats per superfícies reflectants en entorns especials.

Obtenció de dades:

Aquesta tecnologia funciona llampada un patró de quadrícula de llum sobre un objecte, on es distorsiona segons la topografia o forma de l'element. El patró distorsionat després es reflecteix en l'escàner, on es mesura.

Cada espurna de llum proporciona punts XYZ o polígons. A mesura que s'escaneja un objecte des de diversos angles, les dades dels diferents flaixos es fusionen usant models matemàtics per crear un model digital.

Les dades d'escaneig processats, en forma d'un núvol de punts o malla, es poden utilitzar per a una sèrie d'aplicacions, que inclouen mesurament, visualització i animació, arxiu digital i impressió 3D. Fins i tot es pot usar per fer un procés de fosa de cera perduda en el qual es crea un model STL de l'objecte i s'imprimeix en 3D en cera, que després es fa servir per fondre l'objecte en altres materials.


Utilitat i ocupació:

Els escàners 3D de llum estructurada són una eina flexible per escanejar una àmplia gamma d'objectes en diferents mides i formes. Ideal per:

  • Superfícies orgàniques altament detallades

  • Objectes fràgils que no poden ser tocats físicament per un dispositiu de mesurament.

  • Escaneig en volum: es poden automatitzar per escanejar a alta velocitat.

  • Documentar elements arquitectònics i industrials per a ser incorporats en plataformes BIM (Building Information Modelling)

 

El tipus d'escaneig de llum estructurada que ha d'usar dependrà d'altres característiques de la superfície, com la reflectivitat, la transparència i la rugositat.

Aquesta tecnologia permet als museus arxivar ràpidament les seves col·leccions digitalment i compartir-les a l'ordinador amb qualsevol persona arreu del món.

Procés d'escanejat 3D:

A continuació mostrem el procés de captura d'informació mitjançant escàner 3D, el model digital resultant (malla de polígons / núvol de punts) i la reproducció en impressores 3D.

Malla de polígons obtinguda d'escaneig, enginyeria inversa. Núvol de punts. BIM (Building Information Modelling)
Model digital obtingut d'escaneig, enginyeria inversa. Núvol de punts. BIM (Building Information Modelling)
Model digital 3D obtingut mitjançant escàner de llum projectada
Model físic obtingut a partir d'escaneig 3d - Núvol de punts